ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Κυριακή 12 Αυγούστου 2007

ΛΙΜΝΗ ΥΛΙΚΗ




Λίμνη του νομού Βοιωτίας, με έκταση 22 τ.χλμ. Το σημερινό της όνομα προήρθε από τη γειτονική της πόλη Ύλη. Βρίσκεται βόρεια της Θήβας και περικλείεται δυτικά από το βουνό Σφίγγιο, νότια και ανατολικά από το βουνό Μεσσάπιο και βόρεια από το βουνό Πτώο.

Δέχεται τα νερά του ποταμού Κηφισού και συνδέεται με την Παραλίμνη με διώρυγα, που έχει μήκος 2,5 χλμ. Η Υλίκη έχει απότομες όχθες και ο πυθμένας της είναι ασβεστολιθικός. Τα νερά της είναι πλούσια σε αλιεύματα, και από το 1957 προσφέρει ανεκτίμητη συμβολή στην ύδρευση της Αθήνας μέσω της λίμνης του Μαραθώνα. Επειδή όμως η στάθμη της Υλίκης διαρκώς κατέρχεται, εξαιτίας διαρροής ύδατος προς την Παραλίμνη, μελετάται η δυνατότητα στεγανοποίησης του βυθού και των πλευρών της. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ότι το υδατικό δυναμικό της λίμνης θα δώσει περίπου 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, κάθε χρόνο περισσότερο από τη σημερινή εισφορά.

Στα ομηρικά χρόνια λεγόταν Κηφισσίδα. Κοντά στην Υλίκη ήταν χτισμένες οι πόλεις Ύλη και Ακραιορία. Ακόμη υπήρχε εκεί κοντά ένας μεγάλος ναός του Απόλλωνα.

1 σχόλιο:

agios thomas είπε...

Παιδιά καλή αρχή στο ημερολόγιό σας και καλή δύναμη και προπαντός...γερά στομάχια.
Το νερό κατέβηκε στη λίμνη, τα λήματα στον ασωπό ανεβαίνουν και εμείς στον Άγιο Θωμά περιμένουμε.
το ότι στις ειδήσεις αναφέρονται μόνο τα Οινόφυτα, δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι δεν έχουμε πρόβλημα.
Εχουμε και μάλιστα μεγάλο. Όλη η περιοχή των Θηβών θα έλεγα.
Καλή συνέχεια
-----------------------------
Ομάδα Ανάδειξης Αγίου Θωμά
-----------------------------
http://agiosthomas.blogspot.com
http://agiosthomas.atspace.com