ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Έσπασε το φράγμα του Μόρνου – To νερό σαν τσουνάμι ”έπνιξε” ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΡΑΝΤΗ


- Οι κάτοικοι του χωριού Σαράντη έτρεχαν πανικόβλητοι για να σωθούν
- Φόβοι ότι κάποιοι δεν τα κατάφεραν και εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους
- Τα ορμητικά νερά βύθισαν όλο το χωριό και κατέστρεψαν τον κεντρικό δρόμο
- Δύσκολο το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής που συνεχώς αυξάνονται


Όλα έγιναν το μεσημέρι όταν το φράγμα του Μόρνου έσπασε και τα ορμητικά νερά ξεχύθηκαν με μεγάλη ταχύτητα συμπαρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Το ορμητικό ”τσουνάμι” κατέληξε στο χωριό Σαράντη Βοιωτίας και μέσα σε λίγα λεπτά το βύθισε!

Οι κάτοικοι έτρεχαν για να σωθούν από τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι ανέβηκαν σε ένα ψηλό σημείο του χωριού και άρχισαν την καταμέτρηση για να δουν μήπως έμεινε πίσω κάποιος γνωστός τους. Οι άνθρωποι του χωριού ανησυχούν για τους ηλικιωμένους και για το κατά πόσον κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους, πριν μπουν τα ορμητικά νερά.

Το έργο της Πυροσβεστικής είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τα νερά από τα φράγμα κατέστρεψαν τον κεντρικό δρόμο του χωριού και έτσι τα οχήματα της Υπηρεσίας προσπαθούσαν να μπουν στο χωριό από τους δασικούς δρόμους. Λίγο μετά τις 16.00 γύρω από το χωριό βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις απο την Θήβα και τη Λιβαδειά και αναμένονταν ενισχύσεις από την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα.

Οπως δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής Σεραφείμ Δέδες, που είναι ο άνθρωπος που ειδοποίησε την ΕΥΔΑΠ, “το φράγμα έσπασε στις 12.00 το μεσημέρι και το νερό ξεχύθηκε αμέσως. Αυτή τη στιγμή όλο το χωριό είναι πλημμυρισμένο. Το νερό πέφτει με ορμή. Η ΕΥΔΑΠ δεν είχε πάρει είδηση τίποτα για τον υποσταθμό που βρίσκεται στην κοινότητα Χωστίων, εγώ ειδοποίησα την ΕΥΔΑΠ και ενημέρωσα τον αδελφό μου που έχει καφετέρια και έτσι ενημερώσαμε τους κατοίκους και εγκαταλείφθηκε το χωριό…

Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι του χωριού είναι κρεμασμένοι στους γύρω λόφους και παρακολουθούν το χωριό τους και την περιουσία τους να πλημμυρίζει. Ακόμα τρέχει το νερό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μεγάλη καταστροφή. Ακόμα δεν ξέρουμε τι ζημιά έχει προξενήσει αυτή η πλημμύρα. Για εγκλωβισμένους ανθρώπους δεν ξέρουμε εμείς, ξέρουμε ότι δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. Εχει σπάσει ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος που συνδέει το χωριό με τη Θήβα